Mire jó a vállalatirányítási rendszer?

  1. A cégvezető naprakész információval rendelkezzen

A vállalkozás meghatározó alakja a cégvezető, aki egyben tulajdonosa is lehet a cégnek. A cég megfelelő irányításához át kell látnia a cég összes területét, amely lehet nagy vagy kicsi, de mindenképpen szerteágazó. A cégvezető kezébe összpontosulnak a pénzügyi, a termelési, beszerzési, értékesítési és humánerőforrás stratégiák. A jó döntéseket csak kizárólag megfelelő információ birtokában lehet meghozni.

A zökkenőmentes vállalati koordinációhoz napi szinten fejben kellene tartani az éppen aktuális kisebb-nagyobb teendőket, az aktuális és a jövőben várható cahsflow alakulását, a termékfogyásokat, beszerzési igényeket.. stb.. Mindezt egy jó vállalatirányítási rendszer hatékonyan tudja támogatni, amelyre biztonsággal támaszkodhat a cégvezető.

A cégvezető legfontosabb feladata a vállalatirányítás.

  1. A folyamatok kezelése egy egységben

Leggyorsabban úgy lehet egy vállalkozás működését optimalizálni, ha a vállalatirányítási rendszer segítségével a folyamatok, feladatok felülről irányíthatók és ellenőrizhetők.

A redundás (ismétlődő, felesleges) adatbevitel, az adatok keresgélése sok hiba lehetőséget rejtenek magukban és felesleges időt emésztenek fel. A készletgazdálkodás, ajánlatkészítés, rendeléskezelés, beszerzés, számlázás, könyvelés mind a vállalatirányítás részét képezik méghozzá integráltan. Az integráltság azt jelenti például, hogy a rendelés teljesítéséből rögtön megtörténik a készletről történő kiadás, számlázás és ennek a számlának a könyvelése, amely megjelenik a pénzügyben és a főkönyvben is. Természetesen mindez paraméterezhető, ezért, ha a vállalat folyamatai másképpen kívánják meg az ügymenet kezelését, akkor az történehet másképpen is, ez csak egy példa volt az „integrált” szó megértéséhez.

  1. Az információ nem az egyének fejében elszigetelten van 

Egy cégnél, ha már két ember dolgozik, akkor is két ember fejében más-más információ van a működéssel kapcsolatban, ez csak hatványozódik több munkatárs esetén.

Ahhoz, hogy a vállalkozása gördülékenyen működjön elengedhetetlen feltétel az információk megfelelő rendezése és központi tárolása.

A vállalatirányítási rendszer segít abban, hogy különböző hiányzások esetén, szabadság, betegség, kilépés ne okozzon gondot. Sokkal könnyebb a helyettesítés, az utánpótlás.

  1. Hibázás lehetőségének csökkentése 

A vállalatirányítási rendszer mély integrációja csökkenti a hibázási lehetőséget, mert az adatokat csak egyszer lehet bevinni, illetve  a különböző kimutatások rámutatnak az esetleges hibákra, összefüggésekre. A vállalkozásunk belső működésének ismeretében sokkal könnyebben meglátjuk azokat a hibákat is, amelyek az esetleges fejlődésünk gátját képezik.

Versenyképesség egyik legfontosabb pillére, hogy a fellépő problémákra gyorsan tudjunk reagálni és kiküszöbölni.

  1. Vállalkozás erősségének felfedezése

A rendszerben található adatokból már könnyedén lehet jó elemzéseket végezni, akár vállalkozására egyedileg testre szabva, így az erősségek is könnyedén felfedezhetőek, azaz megvilágítást nyer, hogy mire érdemes teljes energiával koncentrálni.

Természetesen a gyengeségek is így előjönnek, esetleg kiderül, hogy vannak termékek, szolgáltatások, amelyekkel nem érdemes foglalkozni.

Hiányosságok feltárásával pedig új kihívásokat lehet magunk elé támasztani, amellyel akár a szakterületünkön piacvezetővé is válhatunk.

A vállalati információs rendszerek serkentik a fejlődést.

  1. Vállalatirányítási rendszernek helye van-e kis cégeknél?

Az elmúlt években már elmozdult az a népítélet, hogy a vállalatirányítási rendszer csak nagy, multi cégek alkalmazhatnak.

Ennek több oka van, de főképpen, azért is változott, mert már a vállalatirányítási rendszerek kis cégek számára is elérhető áron megszerezhetők, valamint a versenyképesség megtartásában a kis cégek ugyanolyan érdekeltek, mint a nagyok. Kisebb cégeknél ugyanúgy felmerülnek a munkafolyamatokkal kapcsolatos problémák, mint a nagyoknál és ugyanúgy megfelelő információ alapján tud a vezető döntést hozni.

A rugalmasság a kis cégek életét is megmenthetik, ehhez pedig egy vállalatirányítási rendszer napjainkban már szinte elengedhetetlen.

Találkoztunk jól működő kis cégekkel, akik pont a vállalatirányítási rendszer hiánya miatt nem voltak képesek növekedni, nem tudták a piaci sikerüket csúcsra vinni.

Amíg egy-egy feladattal kapcsolatban csak egy ember fejében van meg minden, addig az egy szűk keresztmetszet a vállalat életében, mert az a folyamat egy embertől függ.

Sok igazán jó vezető van hazánkban, akik felismerték, hogy ez egy igen komoly korlát és mi pont abban segítünk, hogy a kis cégek is meg tudják ugorni ezt és ne legyen többé akadály a növekedésének az információ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Legfrissebb bejegyzéseink
Rólunk mondták
Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue