Könyvelők a digitalizáció hálójában

Egyre nagyobb teret nyernek a mind intelligensebb algoritmusok és applikációk, amelyek megköveteli az újabb tudások megszerzését. A digitalizáció ugyanis nem váltja ki az emberi megoldóképességét, a szakmai hozzáértést

A technológiai változás az adatrögzítést egyszerűsíti, és valóban, erre kapcsolódnak rá a döntési alternatívák alapján felépített algoritmusok, amikor nagy tételszám feldolgozását lehet automatizálni és standardizálni, melyek egy része már elérhető, illetve folyamatosan elérhetővé válik a számlázó, ügyviteli szoftverekben. Viszont ehhez sokkal nagyobb IT tudás szükséges. A könyvelőnél az adatrögzítés és feldolgozás csak egy pici szegmense a szakmának, amelyben, ha megfelelően fognak működni az állami szoftverek is, akkor egyszerűsödni fognak a folyamatok.

A szakmai képzéseken túl erősíteni szükséges az IT készségfejlesztést. Az új követelményeknek való megfelelés pedig főképpen önfejlesztéssel érhető el. A könyvelő szakma most nagy kihívások elé néz, mert vallószínű a digitalizáció, a nagyobb fokú informatikai affinitás igénye nagy lemorzsolódást eredményez, amely főképpen a sok éves rutinnal, nagyobb szakmai tudással rendelkező könyvelők körében fordul majd elő.

Mi szoftverfejlesztők ugyanakkor igyekszünk segíteni a könyvelőknek a digitális kihívásokat teljesíteni, mind a szoftvereinkkel, mind a forródrótos szolgáltatásokkal. Azt se felejtsük el, hogy léteznek olyan tudáselemek, amelyek nem automatizálhatók vagy csak részben. A bizonylatokat a létező összes jogszabálynak megfelelően könyvelni, teljeskörűen tájékoztatni az ügyfeleket, a controlling jelentéseket összeállítani – csak néhány példát kiemelve – nélkülözhetetlen a szakemberek segítsége.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Legfrissebb bejegyzéseink
Rólunk mondták
Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue