Amikor nem fizet a vevő

Sajnos a járványhelyzet miatt hazánkban és igazából egész Európában tapasztalható a szokásosnál rosszabb fizetési morál.

Ezért minden ügylet előtt körültekintően kell eljárni, megvizsgálni a partnert, annak fizetőképességét, biztosítékokat kérni. De nézzük meg mit tehetünk, ha az ügylet létrejött és nem fizet:

Fizetési felszólítás küldése: Ez a követelésünk behajtásának első lépése és egyben az egyik legfontosabb. Ezzel tudjuk az igényünket érvényesíteni és a felszámolás elindításához is szükséges, annak előfeltétele. 

A tartozás elismerésével az adósok fizetési haladék vagy kedvezmény fejében gyakorta vállalják Részletfizetési megállapodás is köthető. 

Beszámítás is egy lehetséges megoldás, de más a felszólítás előtt érdemes rá hivatkozni. 

Bírósági per, amely az egyik legköltségesebb és leghosszadalmasabb.

Felszámolás az, amely a bírósági pernél hatékonyabb.  Viszont oda kell figyelni, hogy a megindítás feltételei meglegyenek. Pl. a fizetési felszólítás megtörtént.

A vezetői pedig magánvagyonukkal felelnek a társaság tevékenységéért.

Az ÁFA visszakérhető a behajtathatatlan követelésekre, de azt tudnunk kell, hogy az adóhatóság alaposan utánanéz annak, hogy kellő gondossággal jártak-e el a behajtás, kintlévőség kezelésnél, ügylet megkötésénél, illetve nézik azt is, hogy elévült-e a tartozás.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Legfrissebb bejegyzéseink
Rólunk mondták
Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue