A NAV segíteni szeretne a szoftverfejlesztőknek, de vajon ez tényleg segítség?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszeresen tájékoztatja októbertől az online számlaadat-szolgáltatást küldő adózókat sikertelen vagy figyelmeztetést kiváltó adatszolgáltatásaikról. A levél az elektronikus tárhelyre érkezik.

Az adóhatóság tájékoztatásai mindig egy adott problématípushoz kapcsolódnak, és ennek megfelelően az adózók más-más körét érintik.

A cél a sikertelen vagy figyelmeztetést kiváltó adatszolgáltatások számának csökkentése, a rendelkezésre álló számlaadatok teljességének és pontosságának javítása, ezáltal az adózói ügyviteli folyamatok hatékonyságának növelése.

Az adózók megkeresése előtt a NAV külön, elektronikus tárhelyre küldött levélben tájékoztatja azokat a szoftverfejlesztőket, akiknek adószáma a 2021. augusztusi sikertelen adatszolgáltatási kísérletekben a fejlesztő adószámaként (softwareDevTaxNumber[1] elem) megjelenik. 

A szoftverfejlesztőnek a számlázóprogramokban ezt az adatokat felülvizsgálhatják, hogy a jövőben egy-egy program speciális hibájával az adózó helyett a fejlesztő is megkereshető legyen, de az esetek 99%-ban nem a program nem működik jól, hanem a felhasználói paraméterezések nem megfelelőek. A szoftvergyártócégekre, így ránk is valószínű nagy terhet fog róni, hiszen a többezer felhasználó hibajelentéseit olvasgathatjuk. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Rólunk mondták
Join our newsletter and get 20% discount
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue