(+36-1) 577-0111 Ön csak egy szoftvert keres, vagy szeretne ennél többet is kapni?

Online számlaadat szolgáltatási kötelezettség

Az online adatszolgáltatási kötelezettség a belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított olyan számlákra terjed ki, amelyekben 100 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított áfa van.

Az adatokat elektronikus úton, a jogszabály-tervezetben meghatározott struktúrában, XML formátumban kell továbbítani az adóhatóságnak, egy külön erre a célra kialakított online felületen keresztül, a számla kiállítása után azonnal. Fontos követelmény, hogy az adatszolgáltatásnak teljes mértékben automatizáltnak kell lennie, manuális beavatkozás csak egyes esetekben, utólagos javítás során megengedett. Az online adatszolgáltatást a Cobra Computer Kft. számlázó és vállalatirányítási rendszere elvégzi, külön szoftver, eszköz nem lesz szükséges hozzá, csak mindig a legfrissebb szoftververzió, valamint internetkapcsolat azon a gépen, amelyen számláznak.

A NAV minden esetben, válaszüzenetben tájékoztatja az adózót az adatszolgáltatás sikerességéről, hiba esetén pedig annak természetéről. Sikeres adatszolgáltatás esetén a NAV minden egyes számlához külön visszaigazoló kódot küld, amelyet az adózónak visszakereshető módon kell letárolnia.

kézi számlák esetében, amennyiben azok ÁFA-tartalma eléri a 100 ezer forintos értékhatárt, az adatszolgáltatást 5 napon belül manuálisan kell teljesíteni a NAV weboldalán keresztül. Az 500 ezer forintot elérő, vagy meghaladó ÁFA összegű számlák esetében az adatszolgáltatást 1 napon belül kell teljesíteni.

Január közepén került fel a NAV, illetve az NGM oldalára a véglegesnek szánt, jelenleg ratifikációs eljárás alatt álló rendelet-tervezet, valamint az adatszolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó technikai leírás, amely tartalmazza a fejlesztéshez szükséges információkat. Ezek alapján, a Cobra Computer Kft. az aktuális terméktámogatással rendelkező, a rendeletben érintett összes szoftverében (CobraConto.Net és CobraContoLight), az előírt határidőig elvégzi a szükséges fejlesztéseket.

Amint a fejlesztés elkészült és a tesztelés fázisába érkezik, illetve a további hasznos konkrétumokról, hírlevelek formájában, folyamatosan tájékoztatni fogjuk partnereinket. Igyekszünk mihamarabb a fejlesztést elvégezni, hogy már tavasszal az Ön cége is tesztelhesse a NAV oldalán az online számlabeküldést.

Vissza
 • Akcióink

  Akciós ajánlatok. Ismerje meg aktuális kedvezményeinket!

  Részletek »
 • Hírek, események

  Szakmai hírek, események, aktualitások, hogy képben legyen

  Részletek »
 • Partnernapok

  Ismerje meg a CobraContoWin+ programmal kapcsolatos előadásokat!

  Részletek »
 • Referenciáink

  A tények makacs dolgok...
  Amit már „letettünk az asztalra”.
  Cégek, akik bíznak bennünk.

  Részletek »

A mi számítógépeink védelmét az ESET garantálja. Önnek is ezt ajánljuk!

eset